איך זה עובד

?איך זה עובד

מערבלי אוויר מסייעים בהעלאת הטמפרטורה בתוך אזור היבול על ידי ניצול תכונותיה של תופעה אקלימית המכונה "היפוך טמפרטורה" (שבירת אינוורסיה). כלומר, כאשר האוויר מעל המטע / הכרם או השדה חם יותר מהאוויר בגובה הקרקע, מערבלי האוויר מושכים את האוויר החם כלפי מטה לתוך אזור היבול על מנת להעלות את הטמפרטורה בגובה הקרקע. כתוצאה מכך המכונות מסייעות להצלת הגידולים מהקרות בחודשי החורף.
במהלך היום, השמש מחממת את פני כדור הארץ. בעקבות כך, הטמפרטורה של האדמה והעצים הופכת גבוהה יותר מאשר זו של האוויר הבא איתם במגע, וכתוצאה מכך הם מחממים את האוויר בסביבתם. 
בלילה, אוויר קר יותר שוקע לגובה הקרקע בעוד שאוויר חם יותר עולה. זוהי תופעת "היפוך הטמפרטורה" (שבירת האינוורסיה). 
כאמור, מערבלי האוויר מנצלים את תופעת הטבע הזו כדי להעלות את הטמפרטורה במטעים במקרי קרה.

קרה נוצרת כאשר יש ירידה פתאומית בטמפרטורת העצים והקרקע אשר גורמת לאוויר סביבם להתקרר במהירות. האוויר הצונן שוקע לתוך השטחים הנמוכים ביותר במטע או בשדה הגידול ויוצר קרה אשר גורמת לנזק אדיר לגידול.
מערבלי האוויר מושכים למטה (לתוך אזור הגידול) את האוויר החם משכבת האוויר החמה שנמצאת למעלה, ומסוגלים לגרום להתחממות והעלאת הטמפרטורה בגובה הקרקע, כך שהם מצילים את היבולים מנזקי הקרה.

טמפרטורות מקפיאות יכולות להתרחש בעת קיומן של שתי תופעות שונות של תנאי מזג אוויר: קרה קרינתית וקרה מוסעת.
בעת קרה מוסעת, כיסי אוויר קר נודדים מאזורי הקוטב הצפוני והדרומי כך שהטמפרטורה של האוויר בכיסים הנמצאים בקרבת הקרקע היא מתחת לאפס מעלות ועוד יורדת ככל שהאוויר גבוה יותר מעל לפני הקרקע. כיוון שסוג זה של קרה מתרחש בעיקר בחודשי החורף (ולכן הוא צפוי במידה מסוימת), כאשר הוא מופיע בתחילת הסתיו או בסוף האביב, הדבר עשוי להיות הרסני לגידולים ולמגדלים שאינם ערוכים להתמודדות במצבים אלו.

התופעה השנייה והשכיחה יותר של תנאי מזג אוויר הגורמים לטמפרטורות הקפאה היא של קרה קרינתית. תופעה זו של קרה מתרחשת כאשר מסה של אוויר קריר ויבש נע לתוך אזור מסוים. ואז, גם בשעות הצהריים כשהטמפרטורות גבוהות יחסית, לאחר השקיעה הקרה הקרינתית המצויה על פני הקרקע גורמת לטמפרטורות בשכבות הנמוכות ביותר באטמוספירה לרדת אל מתחת לאפס מעלות. בפועל, בעוד שהאוויר על פני הקרקע מתקרר בשמונה מעלות או יותר מתחת לטמפרטורת הצהריים, טמפרטורת האוויר בגובה חמישים מטרים מעל לקרקע נשארת קבועה. כך נוצרת תופעת היפוך הטמפרטורות.

דירוג עוצמת ההיפוך נקבע כחזק או כחלש בהתאם להפרשי טמפרטורת הלילה בין אוויר חם בגובה 15 עד 20 מטרים מפני הקרקע, לבין אוויר קר יותר הנמדד בגובה מטר אחד או שניים מעל פני הקרקע.

פעולתן של מכונות הרוח היא היעילה ביותר כאשר שכבת ההיפוך נמצאת בין 5 ל-25 מטרים מעל אזור היבול, וכאשר הפרש הטמפרטורות הוא בין 0.5 עד 1.7 מעלות צלזיוס.

הפופולריות של מערבלי האוויר בעולם לפתרון בעיית נזקי הקרה בגידולים גדלה בהתמדה מאז תחילת שנות ה-70 כאשר עליות במחירי הדלק הפכו את השימוש בתנורי חימום הפועלים באמצעות הבערת שמן לפתרון יקר לבעיית נזקי הכפור. 
בימינו, מערבלי האוויר נחשבים לאמצעי המוכח ביותר למען הגנה על יבולים מכל הסוגים מפני ההשפעות המזיקות של קרה חורפית, וכן נמצאו כאמצעי יעיל, חסכוני וידידותי ביותר לסביבה לטיפול בבעיה זו. 

Share by:
fbq('init', '2908899692656137'); fbq('track', 'PageView');